Geplaatst op

Budgetvriendelijker duurzaam koken en koelen

Het gaat er niet om wat je koopt maar vooral ook wat je niet hoeft te kopen

Houd voedingswaren langer vers en kook slim

De balans vinden tussen duurzaam en toch betaalbaar koken? Keukenmerk ETNA en BOON willen dit graag zo gemakkelijk mogelijk maken. Het gaat er namelijk niet alleen om wat je koopt maar vooral ook wat je niet hoeft te kopen. Veel voedingswaren worden namelijk verspild doordat ze niet meer vers zijn of over het hoofd worden gezien. Duurzaam koken en slim koelen bespaart geld, onnodig voedselafval en schade aan het milieu. Deze Nederlandse merken geven je wat tips.

Smart koelen

Je koopt met alle goede bedoelingen (biologische) kruiden en groenten en aan het einde van de week moet je spijtig genoeg alsnog een deel in de afvalbak gooien, zonde. Kruiden en bladgroenten blijven veel langer vers en bruikbaar door er lichtjes een keukenpapier omheen te wikkelen zodat het vocht geabsorbeerd wordt. Bewaar ze in de groentelade van je koelkast. ETNA biedt een speciale CrispZone lade met vochtigheidsregeling waardoor groenten, kruiden en fruit nog langer vers blijven. Er zijn echter ook (vrucht)groenten die je juist beter buiten de koelkast kan bewaren, zoals courgette en tomaten. Bewaar deze op een donkere, koele en droge plek.

Portemonnee- en plantaardig

Eiwittransitie is een technische term die de verschuiving aangeeft van de vervanging van dierlijke eiwitten door plantaardige bronnen van eiwitten. BOON ontwikkelt in haar foodlab in Den Bosch voedzame en betaalbare alternatieven voor vlees op basis oer-Hollandse bonen. De 100% plantaardige burgers, nuggets en balletjes zijn hierdoor niet alleen rijk aan eiwitten en vezels maar ook langer houdbaar dan een niet plantaardig product. Het rebelse merk met gezond boerenverstand wil plantaardig eten onzinvrij, bereikbaar en extra lekker maken.

Laat het in de soep lopen

Dat groenten van het seizoen vaak voordeliger zijn is bekend. Maar haal er ook het meeste uit door restjes te verzamelen om er een soep mee te maken. Een groentesoep is zo gemaakt en in een hectische week zal je jezelf dankbaar zijn dat je snel iets lekkers kan eten. Het scheelt niet alleen tijd maar ook veel geld en afval. Het Voedingscentrum maakte een handig overzicht van seizoensgroenten- en fruit.

Niet raden, zet ‘m op 4 graden

De beste temperatuur voor de koelkast is 4 graden. Hierdoor rem je de groei van bacteriën en schimmels en blijven versproducten langer houdbaar. Houd er rekening mee dat de temperatuur beneden in de koelkast het laagste is. Reeds geopende potjes kun je het beste bovenin bewaren, de versproducten onderin. Voor vis en vlees ontwikkelde ETNA de zogenaamde ZeroZone. Door de temperatuur hier stabiel rond de 0°C te houden blijven de smaak en voedingsstoffen behouden.

O ja, voor het recept van gerecht in de afbeelding bij dit bericht zie de website van BOON.